22 lutego 2015

ŻUREK-PRZEPIS

Dzisiaj podam bardzo szybki i łatwy przepis na żurek

Składniki:
-gotowy zakwas na żurek w butelce lub kubku(ja często kupuję z firmy smakosz, ale inne też mogą być)
-20 dag kiełbasy
barszcz biały-włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
-2 ząbki czosnku
-przyprawa do żurku
-pół szklanki śmietany
-1 porcje rosołową
-sól, pieprz

 1. Ugotować wywar z włoszczyzny i porcji rosołowej. Po ugotowaniu wyciągnąć wszystko aby został sam wywar.
2. Gdy wywar się gotuje, pokroić kiełbasę w kostkę i usmażyć ją na patelni razem z pokrojonym drobniutko czosnkiem.
3. Do odcedzonego wywaru wrzucić kiełbasę i wlać zakwas. Doprawić solą pieprzem i przyprawą do żurku.
4. Gotować jeszcze 10 min
5. Dodać śmietanę i gotowe.

Zobacz także:
ZUPA FASOLOWA
ZUPA POMIDOROWA
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
ZUPA KREM Z SERKÓW TOPIONYCH


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz