20 lutego 2015

DOMOWY HAMBURGER

Hamburgery to przysmak wielu z nas. Jadamy je często, chociaż wiemy że są niezdrowe,  a gotowe mięso które jest podstawowym składnikiem hamburgera, najczęściej jest kiepskiej jakości.

Ale każdy z nas może sobie takiego hamburgera zrobić samemu w domu. Mamy wtedy pewność, że zrobiony jest z dobrych jakościowo i świeżych  produktów.

Przepis na domowego hamburgera:

hamburger domowy-30 dag mielonej wołowiny, wieprzowiny lub drobiu,
-cebula,
-jajko,
-bułki  do hamburgera
-pomidor,
-ogórek kiszony
-cebulka prażona,
-sałata
-ser żółty

Mięso wymieszaj z połową startej na miazgę cebuli i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem.
Formułuj płaskie kotleciki i smaż na oleju.
Gdy mięso będzie już prawie usmażone połóż na wierzch po plasterku sera i jeszcze chwilkę podsmaż aż ser stopi się.
Bułki przekrój na pół, podpiecz w mikrofalówce lub piekarniku.
Na bułkę nakładaj listek sałaty, kotlet, pomidor, ogórek i prażoną cebulkę.
Wierzch polej keczupem lub majonezem.

Polecam:
SAŁATKA Z GYROSEM WARSTWOWA

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz