9 lutego 2015

PIEROGI RUSKIE

Oto tradycyjny przepis na pierogi ruskie, które większość z nas uwielbiają:

CIASTO:

-pół kg mąki pszennej
-1 jajo
-szczypta soli
-1 szkl letniej wody

Do przesianej mąki na stolnicy wbić jajko, dodać sól i wodę. Ciasto dobrze wyrabiać. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2mm i wykrawać szklanką.


FARSZ:

- 1/2 kg ziemniaków,
-20-30 dag białego sera,
-duża cebula,
-sól pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować i ubić. Dodać do nich rozkruszony ser i razem wymieszać. Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor i wymieszać z reszta farszu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz układać na wyciętych krążkach z ciasta i zlepiać pierogi.
Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie. po wypłynięciu na wierzch gotować jeszcze 3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz