8 lutego 2015

CIASTO NA PIEROGI

PRZEPIS I

Składniki:
-pół kg mąki pszennej
-1 jajo
-szczypta soli
-1 szkl letniej wody

Do przesianej mąki na stolnicy wbić jajko, dodać sól i wodę. Ciasto dobrze wyrabiać.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2mm i wykrawać szklanką krążki

 

PRZEPIS II

Składniki:
-pół kg mąki pszennej
-1 jajo
-szczypta soli
-3/4 szkl letniej wody
-1/4 szkl zagotowanego mleka

W przesianej mące na stolnicy zrobić dołek. Wlać w dołek zagotowane mleko. Wymieszać nożem lub widelcem. Dodać resztę składników i wyrabiać jak ciasto I. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2mm i wykrawać szklanką krążki.

2 komentarze:

  1. ja tam idę na łatwiznę, wsypuje mąke ciepłą wodę i ciasto robi mi robot :D

    OdpowiedzUsuń
  2. no robotem też można tylko trzeba odpowiednią proporcje składników dać

    OdpowiedzUsuń