22 lutego 2015

ZUPA KREM Z PORÓW

Krem z porów to pyszna i pożywna zupa. Smakuje nawet moim dzieciom.

Przepis na krem z porów:

zupa kremSkładniki:
-3 pory
-3 ziemniaki
-1,2 litra bulionu warzywnego
-200 ml mleka
-120 ml gęstej śmietany.
-masło do smażenia
-sól, pieprz
-groszek  ptysiowy lub grzanki


1. Umyć pory i pokroić je w plasterki.
2. Dusić pory na maśle, ale tak aby się nie zarumieniły.
3. Ugotować bulion warzywny. Odcedzić
4. Do bulionu wsypać pory i ziemniaki pokrojone w kostkę.
5.Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj mleka i zmiksuj bulion na gładki krem.
6. Przyprawić do smaku pieprzem i solą.
7. Dodać śmietanę

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Zobacz także:
ZUPA FASOLOWA
ROSÓŁ WYKWINTNY
ZUPA POMIDOROWA
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
ZUPA KREM Z SERKÓW TOPIONYCH

ŻUREK-PRZEPIS


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz