13 lutego 2015

JAK MROZIĆ OWOCE I WARZYWA

Dzisiaj chciałam napisać kilka przydatnych wskazówek jak mrozić owoce i warzywa:

1. Przed mrożeniem owoce powinno się umyć, a potem obrać z liści i szypułek. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo wilgoci.


2. Owoce takie jak: agrest, jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki najpierw mrozimy luzem na tacce, a dopiero potem wsypujemy do woreczka.  Dziki temu nieposklejają się.

3. Żeby obrane owoce nie brązowiały, trzeba je przed zamrożeniem włożyć na kilka sekund do zakwaszonego cytryną lub kwasku wrzątku. Potem schłodzić szybko w zimnej wodzie, a dopiero potem zamrażać.

4.Aby warzywa mrożone zachowały barwę i smak, należy je wcześniej zblanszować a potem ostudzić w zimnej wodzie. Bób i groszek blanszujemy ok 1.5 minuty, a włoszczyznę, brukselkę, kalafior, fasolkę szparagową ok 3 min.

Zobacz także  PORADY DLA KAŻDEJ KUCHARKI DOTYCZĄCE DAŃ Z WARZYW

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz