24 lutego 2015

SOS GRZYBOWY

Sos grzybowy- to coś pysznego. Najlepszy jest ze świeżych prawdziwków, borowików lub kozaków.

Przygotowując taki sos sprawdźmy czy grzyby nie są trujące.

Przepis na sos grzybowy:
-świeże grzyby
- 2-3 cebule
-łyżka masła
-3-4 łyżki śmietany
-sól, pieprz

Grzyby oczyścić, umyć i pokrojone na mniejsze kawałki gotować ok 40 minut.
Osobno na patelni roztopić masło i zeszkli na niej drobno pokrojoną cebulkę.
Grzyby odcedzić i połączyć z cebulą.
Dolać jeszcze trochę wody i dusić kilkanaście minut, aż grzyby będą miękkie.
Pod koniec grzyby przyprawić i dodać śmietanę.
Gotować do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji.

Zobacz także:
SOS POMIDOROWY
sos tatarski







  • BESZAMEL-SOS BESZAMELOWY
  • SOS TATARSKI
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz