21 lutego 2015

RAFAELLO-CIASTO KOKOSOWE

Rafaello- przepyszne ciasto kokosowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu.

Przepis na ciasto kokosowe-rafaello

Składniki:
-2,5 szklanki mleka
ciasto kokosowe-3 żółtka,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-cukier waniliowy
-szklanka cukru kryształu
-1,5 kostki masła
-25 dag kokosu
-szklanka adwokatu lub spirytusu troszkę do smaku
-4 paczki herbatników

Żółtka roztrzep z 1/2 szklanki mleka., oraz mąką pszenną i ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym i zwykłym, dodaj roztrzepane żółtko z mąkami i ugotuj budyń. Tylko pamiętaj aby budyń cały czas mieszać, żeby się nie przypalił.
Masło utrzeć, a gdy będzie miało rzadką  konsystencje, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu i dalej ucierać.
Gdy masa będzie już jednolita wsypać kokos i dodać adwokat lub trochę spirytusu.
W brytfance na spodzie rozłożyć 1 paczkę herbatników, nałożyć na to masę i znów herbatniki. Tak aby były 4 warstwy. Na wierzch rozsmarować krem i posypać go kokosem.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.

Pyszne ciasto kokosowe gotowe :)

Polecam także przepis:

LETNI TORT OWOCOWY
TORT BANANOWY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz