16 lutego 2015

SPAGETTI PO BOLOŃSKU

Przepis na spaghetti po bolońsku:

Składniki:
-500 dkg makaronu spaghetti
-2 cebule średnie
-2 ząbki czosnku
-30 dag mięsa mielonego,
-1 litr przecieru pomidorowego z ugotowanych i przetartych pomidorów
-10 dag sera żółtego
-sól
-pieprz
-bazylia
-oregano
-oliwa


Mięso usmażyć na patelni. Przyprawić solą.
Do garnka na dno wlać troszkę oliwy, dodać przecier pomidorowy i gotować ok 15 min aż sos zgęstnieje. Dodać pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, sól ,pieprz, bazylię, oregano i gotować jeszcze ok 10 min. Na koniec do sosu dodać mięso. Jeżeli sos jest za rzadki zagęścić go mąką.
Ugotować makaron.
Podawać na talerzu: makaron-sos z mięsem-starty ser żółty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz