19 lutego 2015

KOTLETY MIELONE-JAK ZROBIĆ

Kotlety mielone- to pyszne i treściwe danie. Przepis ten jest używany w kuchni od bardzo dawna i dlatego cieszy się wielką popularnością.

Przepis na kotlety mielone:

Składniki:
-1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego,
-mała bułka (najlepiej wczorajsza)
-1/2 szklanki mleka,
-cebula
-jajko
-bułka tarta,
-2 ząbki czosnku,
-olej,
-sól, pieprz



Bułkę namoczyć w ciepłym mleku i po 15 minutach odcisnąć.
Mięso mielone wkładamy do garnka, dodajemy cebulę startą na tarce o malutkich oczkach, zmiażdżony czosnek i odciśniętą bułkę.
Wszystko mieszamy.
Następnie wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem.
Znów wszystko razem mieszamy.
Mięso formować w kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotleciki najlepiej smakują z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką z kapusty kiszonej  SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz