20 lutego 2015

KRUPNIK NA ŻEBERKACH

Krupnik z żeberkami to pyszna zupa bardzo łatwa do przygotowania:

ZUPA
 
Składniki na krupnik:
-300 g żeberek wieprzowych,
-4 łyżki kaszy jęczmiennej,
-3 średnie ziemniaki,
-2 marchewki
- pół selera,
- pół małego pora
- kostka rosołowa drobiowa lub cielęca
-cebula
-sól, pieprz

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wody razem z 1marchewką, selerem, pietruszką i cebulą.
Gotować wywar ok 1 godziny.
 Podczas gotowania wywaru, drugą marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić drobno i razem dusić na maśle ok 10 minut.
Gdy minie godzina od gotowania się wywaru,dodać do niego kaszę, pora z marchewką i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować jeszcze 15-20minut.
Gdy wszystko będzie już miękkie przyprawić zupę i gotowe.

Zobacz także:
  • ROSÓŁ WYKWINTNY
  • ZUPA POMIDOROWA
  • ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
  • ZUPA KREM Z SERKÓW TOPIONYCH
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz