25 lutego 2015

SOS PIECZARKOWY

Wczoraj podałam kilka przepisów na pyszne sosy:
  • SOS GRZYBOWY
  • BESZAMEL-SOS BESZAMELOWY
  • SOS TATARSKI
  • SOS POMIDOROWY

  • A dzisiaj napisze szybki i łatwy w wykonaniu przepis na sos pieczarkowy.

    Składniki:
    pieczarki

    -0,5 kg pieczarek,
    -1 cebula,
    -2 łyżki masła,
    -kostka pieczarkowa
    -3 łyżki śmietany,
    -łyżka mąki
    -sól, pieprz



    -Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić na plasterki.
    -Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka z roztopionym masłem.
    -Smażyć aż cebulka się zarumieni.
    -Do podsmażonej cebuli wsypać pieczarki, chwilkę podsmażyć, a potem dolać trochę wody i wszystko dusić pod przykryciem.
    -Po 15 minutach do pieczarek wrzucić kostkę pieczarkową i dalej wszystko dusić, aż pieczarki zmiękną.
    -Pod koniec sos przyprawić solą i pieprzem
    -Zagęścić i zabielić śmietaną zmieszana z mąką.

    Smacznego

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz