9 lutego 2015

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Witam dzisiaj prosty przepis na pierogi z grzybami i kapustą:

CIASTO:
-pół kg mąki pszennej
-1 jajo
-szczypta soli
-1 szkl letniej wody

Do przesianej mąki na stolnicy wbić jajko, dodać sól i wodę. Ciasto dobrze wyrabiać. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2mm i wykrawać szklanką.

FARSZ:
-1 kg kapusty świeżej lub kiszonej(jak kto woli),
-2-3 dag suszonych grzybów,
-1 cebula.
-sól pieprz

Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Potem ugotować i zmielić w maszynce lub posiekać. Kapustę poszatkować, ugotować, a po ostygnięciu odcisnąć wodę. Cebulę podsmażyć na maśle na złoty kolor. Grzyby, kapustę i cebulę razem połączyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Zobacz także przepis na PIEROGI RUSKIE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz