22 lutego 2015

BARSZCZ CZERWONY SOLO

Barszcz czerwony można przyrządzić n wiele sposobów. Jednym z nich jest barszcz czerwony ukraiński BARSZCZ UKRAINSKI-PRZEPIS, a drugi to może być barszczyk solo, podawany najczęściej z jajkiem, uszkami lub pasztecikami.

Przepis na barszcz czerwony solo

Składniki:
-włoszczyzna,
-1/2 kg buraków
-szklanka zalewy z ogórków kiszonych
-kostka rosołowa może być cielęca
-ząbek czosnku
-sól, pieprz
-cukier
-liść laurowy

 
 
Buraki obierz, pokrój i ugotuj razem z włoszczyzną wywar. 

Gdy wywar będzie gotowy odcedź go, dodaj kostkę rosołową, listek laurowy i zalewę z ogórków.
Podgotuj jeszcze 20 min, dodaj czosnek i gotuj jeszcze 10 minut.
Przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Jeżeli lubicie barszcz zabielany to pod koniec gotowanie trzeba dodać pół szklanki śmietany.

           Zobacz także:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz