19 lutego 2015

KURCZAK FASZEROWANY WĄTRÓBKĄ I PIECZARKAMI

Dzisiaj podaję Wam świetny przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką i pieczarkami.

Składniki:
-kurczak ok 1/5-2 kg,
-kostka masła
Kurczak faszerowany
-czerstwa bułka
-3 wątróbki z kurczaka
-jajko,
-250 g pieczarek,
-100 ml mleka,
-bułka tarta,
-sól
-pieprz
-przyprawa do kurczaka

Bułkę namoczyć w ciepłym mleku, a po 15 minutach odcisnąć.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
Wątróbkę pokroić w drobną kosteczkę.
Odłożyć łyżkę masła, a resztę roztopić na patelni. Dodać pieczarki i wątróbkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć ok 10 minut.
Odstawić z ognia, dodać bułkę i jajko, wszystko dokładnie wymieszać.
Umytego kurczaka nadziać przygotowanym farszem i zszyć bawełniana nicią.
Kurczaka posmarować reszta masła, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka i piec w 200°C przez ok 1 godzinę.

No i kurczak faszerowany gotowy:)

Polecam także:
KOTLETY SCHABOWE

 

 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz