23 lutego 2015

KAPUŚNIAK NA BOCZKU z KISZONEJ KAPUSTY

Kapuśniak to przysmak niejednego mężczyzny i kobiety.

Dzisiaj podaję niezawodny przepis na pyszny kapuśniak z wędzonym boczkiem.

Składniki:
-50 dag kiszonej kapusty
zupa kapuśniak na wędzonce-ok 15 dag wędzonego boczku
-4 ziemniaki,
-cebula,
-marchewka,
-pietruszka,
-pół selera
-kostka bulionu warzywnego
-3 ząbki czosnku
-łyżka koncentratu pomidorowego
-2 listki laurowe,
-ziele angielskie,
-kminek, sól, pieprz, cukier do smaku

Boczek pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Boczek, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni aż się zarumienią.
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować.
Po 10 minutach dodać podsmażony boczek i dalej gotować aż kapusta będzie miękka.
Warzywa: marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do osobnego garnka, zalać litrą wrzątku z rozpuszczonym bulionem warzywnym. Gotować 10 minut.
Po tym czasie, warzywa wraz z bulionem przelać do kapusty i wszystko razem jeszcze gotować ok 10-15 minut.
Na koniec doprawić do smaku kminkiem, cukrem, solą oraz pieprzem.

Zobacz także:
  • ZUPA POMIDOROWA
  • ZUPA KREM Z BROKUŁÓW
  • ZUPA KREM Z SERKÓW TOPIONYCH
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz