23 lutego 2015

ZUPA JARZYNOWA

Zupa jarzynowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Wprawdzie najlepiej smakuje na wiosnę kiedy warzywa są młode, ale zimą też przyjemnie zjeść taką zupę.

Przepis na zupę jarzynową:

Składniki:
-4 średnie ziemniaki
-10 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
-kilka różyczek kalafiora
-kalarepka,
zupa
-marchewka
-pietruszka
-por
-seler
-30 dag kapusty włoskiej
-cebula
-200 ml śmietany
-koperek
-2 łyżeczki mąki
-sól
-pieprz

Jarzyny umyć i obrać.
Ziemniaki, marchewkę ,selera, pietruszkę, kalarepę, kapustę i cebulę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki a pora w plasterki.
Warzywa gotować w osolonej wodzie ok 25 minut, dodać kalafiora i gotować jeszcze 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, zrobić zasmażkę z masła i mąki i zagęścić nią zupę.
Na koniec przyprawić pieprzem, dodać śmietanę i posiekany koperek.

Smacznego

 Zobacz także:
  • ZUPA ZIEMNIACZANA-PRZEPIS
  • BARSZCZ CZERWONY SOLO
  • ZUPA KREM Z PORÓW
  • ŻUREK-PRZEPIS
  • BARSZCZ UKRAINSKI-PRZEPIS
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz