11 lutego 2015

BIGOS PO STAROPOLSKU

A teraz podam drugi przepis na bigos z dodatkiem wina i śliwek suszonych.

Przepis na bigos staropolski:

-0,5 kg kapusty kiszonej,
-malutka kapusta słodka,
-ok 50 dag różnego rodzaju kiełbas, wędliny, resztki mięsa z poprzedniego obiadu (co tylko mamy w lodówce)
-1 duża cebula,
BIGOS-8 śliwek suszonych,
-pół szklanki wina czerwonego wytrawnego,
-8 pieczarek,
-przyprawa do bigosu,
-ziele angielskie,
-2 ząbki czosnku.
-liście laurowe,
-2 łyżeczki koncentratu,
-sól. pieprz
 
Kapustę kiszoną odcisnąć, a kapustę słodką poszatkować. Obie włożyć do garnka , dodać ziele angielskie i liście laurowe zalać wodą i gotować około 1 godziny.
Między czasie wędliny pokroić na małe kawałki i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek.
Cebulę zeszklić na maśle.
Gdy kapusta zmięknie dodać suszone śliski, pokrojone pieczarki, cebulę i wędliny. Zalać wszystko winem.
Gotować bez przykrycia ok 20 min aby wini w części wyparowało.
Na 10 min przed końcem gotowania dodać przyprawę do bigosu(tyle co jest zalecane na opakowaniu), oraz koncentrat. Doprawić do smaku.

PYSZNY BOGOS GOTOWY

Zobacz także:

BIGOS POLSKI




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz