18 lutego 2015

OPONKI

Przepis na oponki


Bardzo szybkie jeżeli chodzi o przygotowanie i znikanie z talerza :)
 

składniki:

- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- kostka białego sera
-pół szklanki cukru pudru
- śmietana 
- pół łyżeczki amoniaku i sody

wykonanie:

-Na stolnice wsypuję mąkę, dodaje żółtka, cukier puder, ser, amoniak i sodę wszystko zagniatam, dodaje śmietany tyle i zbierze ciasto.
-Następnie posypuję wałek mąką i wałkuję ciasto tak mniej więcej na "oko" ok. 1cm. Potrzebna będzie jeszcze szklanka do robienia kółek i kieliszek do robienia dziurek :)
-Do garnka wlewam olej- sporo tak żeby oponki po usmażeniu wypłynęły do góry wtedy nie będą takie nasiąknięte olejem.
-Smażę także te małe kuleczki ze środka, dodam, że to one pierwsze znikają z talerza!!
-Oponki po wyciągnięciu z gorącego oleju układam na deseczce na którą daję ręcznik papierowy, żeby pozostałości z oleju wsiąknęły.
Jak już ostygną układam na talerz i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz