18 lutego 2015

ROSÓŁ WYKWINTNY

Rosół to jedna z najbardziej lubianych zup w Polsce. Mimo że gotowanie rosołu jest długotrwałe to w wykonaniu zupa jest bardzo łatwa.

Przepis na pyszny rosół:

-30 dag wołowiny lub wieprzowiny z kością
-udko lub 2 skrzydełka z kurczaka
-2 marchewki,
-pietruszka
-seler
-por,
-cebula
-2 ząbki czosnku
-3 ziarenka ziela angielskiego
-2 listki laurowe
-kostka rosołowa drobiowa lub ziarenka smaku
-sól, pieprz

Mięsa umyć, wrzucić do wody i zagotować. Wyjąć szumowiny łyżką cedzakową.
Do wody z mięsem dodać obrane i przekrojone na pól warzywa i cebulę opieczoną na widelcu nad palnikiem. Dodać liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Wszystko gotować na malutkim ogniu minimum 2 godziny.
Pod koniec gotowania wyciągnąć warzywa (tylko marchewkę skroić na malutkie kawałki i wrzucić z powrotem do rosołu). Dodać kostkę rosołową lub ziarenka smaku, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze ok 10 min.
 
Rosół podajemy z cieniutkim makaronem.

Zobacz także:
                                                                            
KREM Z BROKUŁOW









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz