Składniki:
-40 dag drobnej fasoli
-25 dag wędzonego boczku-4 średnie ziemniaki
-łyżka masła
-łyżka mąki
-włoszczyznę na wywar (bez kapusty)
-2 ząbki czosnku
-sól
Fasolkę dzień wcześniej namoczyć na noc.
Ugotować wywar z włoszczyzny.
Boczek podsmaż na patelni z rozmiażdżonym czosnkiem.
Gdy wywar będzie gotowy, wyjmij warzywa, a do wywaru wlej namoczoną fasolę razem z wodą w której się moczyła i boczek.
Wszystko gotuj, aż fasola będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kosteczkę i przypraw solą i pieprzem.
Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, z mąki i masła zrób zasmażkę i dopraw nią zupę.
Smacznego
Polecam także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz