Przepis na polski bigos
Składniki:
-1kg kapusty kiszonej,
-30 dag mięsa wieprzowego,
-30 dag kiełbasy lub wędlin
-duża cebula
-2 liście laurowe,
-4 ziela angielskie
-6 pieczarek
-przyprawa do bigosu i dań z kapusty
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę wycisnąć z kwaśnej wody (jeżeli ktoś lubi mało kwaśny bigos to kapustę można przepłukać). Zalewamy kapustę wodą dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy.
Między czasie kroimy mięso w kratkę i wrzucamy do kapusty. Na patelni smażymy kiełbasę pokrojoną na małe kawałeczki.
Osobno smażymy posiekaną cebulę na złoty kolor.
Gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki, cebule podsmażoną i kiełbasę, a po chwili wsypujemy przyprawę do bigosu (tyle co zalecane na opakowaniu). Gotować jeszcze 20 min. Na koniec dodać koncentrat przyprawić do smaku i bigos gotowy.
Bigos najlepiej smakuje następnego dnia.
ZOBACZ TAKŻE :
BIGOS PO STAROPOLSKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz