A oto kilka rad przydatnych każdej kucharce podczas pieczenia:
Soczysta babka wielkanocna
-Aby babka po upieczeniu nie była zbyt sucha, owiń ją ścierką nasączoną rumem i odstaw na około 2 godziny.
Wtedy stanie się mniej krucha i zyska wspaniały aromat.
Jakie mleko do wypieków:
-do ciasta zawsze dodawaj mleko o zawartości minimum 1.5% tłuszczu, a najlepsze będzie 3,2%.
Zbyt chude mleko może spowodować że wypieki będą nie udane.
Proszek do pieczenia
-proszek do pieczenia dodawaj bezpośrednio do sypkich składników, a nie do ciekłych, bo spowoduje to że ciasto słabo będzie rosło.
Lukier
-lukier będzie błyszczący jeśli dodasz do niego kilka kropel oliwy
Co zrobić aby bakalie w ciastach nie opadały?
-aby bakalie i inne owoce nie opadały podczas pieczenia na dno ciasta, przed ułożeniem na ciasto, lekko obtocz je w mące.
Kiedy poznać że ciasto jest upieczone
-najlepszą metodą sprawdzenia czy ciasto jest już gotowe, stanowi nakłucie go np. wykałaczką. Najlepiej zrobić to w miejscu gdzie jest najwięcej masy. Jeżeli patyczek jest suchy to oznacza że można ciasto wyjąć z piekarnika.
Wyrabianie ciasta drożdżowego
-aby ciasto podczas miksowania nie podnosiło się za wysoko, posmaruj mieszadła powyżej haków odrobiną tłuszczu.
Sztywna piana
Aby piana z białek była sztywna, pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli.
Czy przesiewać mąkę
-jeśli przed pieczeniem przesiejesz mąkę to ciasto będzie pulchniejsze i lżejsze.
Gdy owoce na cieście ciemnieją
-aby owoce ozdobne nie ciemniały, po obraniu skrop je sokiem z cytryny.
Przeczytaj także;
PORADY DLA KAŻDEJ KUCHARKI DOTYCZĄCE DAŃ Z WARZYW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz