A dzisiaj napisze szybki i łatwy w wykonaniu przepis na sos pieczarkowy.
Składniki:
-0,5 kg pieczarek,
-1 cebula,
-2 łyżki masła,
-kostka pieczarkowa
-3 łyżki śmietany,
-łyżka mąki
-sól, pieprz
-Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić na plasterki.
-Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić do rondelka z roztopionym masłem.
-Smażyć aż cebulka się zarumieni.
-Do podsmażonej cebuli wsypać pieczarki, chwilkę podsmażyć, a potem dolać trochę wody i wszystko dusić pod przykryciem.
-Po 15 minutach do pieczarek wrzucić kostkę pieczarkową i dalej wszystko dusić, aż pieczarki zmiękną.
-Pod koniec sos przyprawić solą i pieprzem
-Zagęścić i zabielić śmietaną zmieszana z mąką.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz