Składniki:
-pół kg mąki pszennej
-1 jajo
-szczypta soli
-1 szkl letniej wody
Do przesianej mąki na stolnicy wbić jajko, dodać sól i wodę. Ciasto dobrze wyrabiać.Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2mm i wykrawać szklanką krążki
PRZEPIS II
Składniki:
-pół kg mąki pszennej
-1 jajo
-szczypta soli
-3/4 szkl letniej wody
-1/4 szkl zagotowanego mleka
W przesianej mące na stolnicy zrobić dołek. Wlać w dołek zagotowane mleko. Wymieszać nożem lub widelcem. Dodać resztę składników i wyrabiać jak ciasto I. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2mm i wykrawać szklanką krążki.
ja tam idę na łatwiznę, wsypuje mąke ciepłą wodę i ciasto robi mi robot :D
OdpowiedzUsuńno robotem też można tylko trzeba odpowiednią proporcje składników dać
OdpowiedzUsuń