-ok 30 dag mięsa z kością lub udko z kurczaka
-włoszczyzna (seler, pietruszka, marchewka, cebula, por)
-ok 70 dag pomidorów lub koncentrat ze słoika-mały
-łyżka masła
-2 łyżki koperku siekanego
Włoszczyznę obrać, zalać 1 litrą wody i gotować wywar. Między czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki i dusić pod przykryciem na maśle i 2 łyżkami wody. Gdy zmiękną przetrzeć je przez sitko albo zmiksować. Gdy wywar będzie gotowy, wyciągnąć włoszczyznę i wlać przecier z pomidorów i gotować jeszcze 10 min. Na koniec dodać koperek i doprawić solą i pieprzem.
Zupę można zabielić 4 łyżkami śmietany.
Podawać z ryżem lub makaronem.
Zobacz także:
KREM Z BROKUŁOW
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz