22 marca 2015

STROGONOW

Przepis na polskiego strogonowa

Składniki:
-1 kg mięsa z szynki lub polędwicy wołowej
-30 dag pieczarek
-2 ogórki kiszone,
-2 małe cebule
-czerwona papryka
-łyżka mąki pszennej,
-3 łyżki koncentratu,
-łyżka masła,
-szczypta papryki chili,
-2 łyżki śmietany
-kieliszek białego wina
-sól, pieprz
-przyprawa do gulaszu lub kostka gulaszowa

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Posolić, obtoczyć w mące i smażyć krótko na rozgrzanym oleju.
Pieczarki obrać lub umyć i pokroić w plasterki.
Paprykę pokroić w paski.
Ogórki pokroić w kosteczkę.
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na maśle. Dodać do cebuli plasterki pieczarek i chwileczkę poddusić.
Mięso podsmażone wsypać do rondla, zalać wodą i dusić na małym ogniu, aż mięso zmięknie.
Po 1 godz do mięsa dodać, pieczarki z cebulą, paprykę i ogórki. Wszystko razem dusić.
Wlać wino i po 15 min dodać kostkę gulaszową i koncentrat.
Gotową potrawę przyprawić solą, pieprzem i dodać śmietanę.
Gdy strogonow będzie za rzadki zagęścić go mąką.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam mięso wołowe! Niestety, rzadko je przygotowuję z tego względu, że wymaga długiego gotowania i duszenia, a ja niestety dysponuję ograniczoną ilością czasu. I między innymi dlatego w mojej kuchni króluje głównie drób.

    OdpowiedzUsuń